Najbolji prirodni afrodizijaci

Manjak seksualne zelje moze biti opzti, kada ne postoji seksualna zelja ni prema kome, a moze biti i situacijski. Kod osoba koje nisu imale seksualno iskustvo javlja se primarni manjak zelje za tim, a postoji i sekundarni koji se javlja kod osoba koje su ranije imale zelju, a onda je izgubile. Faktori koji uticu na libido mogu biti psihicke, emotivne ili fizicke prirode. Nedostatak seksualne zelje najcesce je uzrokovan stanjem depresije ili anksioznosti usled koje se gubi zelja za mnogim stvarima u kojima je osoba do tada uzivala, izmedju ostalog i za seksom. Kao najcesci spoljni cinioci koji mogu uticati na smanjenje libida su stres, ucurban nacin civota, nedovoljno sna, fizicka neaktivnost, cigarete i pojedini lekovi. Menopauza kod zena i andropauza kod muskaraca takodje mogu uticati na libido, jer se tada smanjuje proizvodnja estrogena kod zena, a testosterona kod muskaraca.

Konzumiranjem odredjenih namirnica podstice se seksualna zelja:

  • Kostunjavo voce :lesnik, orasi, kikiriki, badem, pistaci, indijski orah, seme bundeve.
  • Meso : morska riba (losos, skusa ), morski plodovi, kavijar, divljas i konjsko meso.
  • Povrce : celer, spargla, ren, crni u beli luk, ljuta papricica, rukola, mirodjija, zelena salata, sargarepa, pecurke 
  • Voce : banane, avokado, jagode, smokve, nar, breskva, kajsija.

Etericna ulja takodje mogu podsticati seksualnu zelju:

• Etericno ulje divlje zalfije sadrzi prirodne fitoestrogene, sto cini da ulje delotvorno utice na povecanje libida i seksualne zelje kako kod muskaraca, tako i kod zena. Pokazalo se kao efikasno sredstvo koje resava probleme frigidnosti i psiholoskih problema koji dovode do gubitka libida pa cak i vode do impotencije. Poboljsava raspolozenje i vraca osecaj zadovoljstva. Korisno je protiv stresa i nesanice koji mogu biti jedni od vodecih cinilaca za smanjenje seksualne zelje kod oba pola.
• Prirodni antidepresiv koji otklanja depresiju tako sto deluje stimulativno na centralni nervni sistem preko mirisnih receptora. S obzirom da poseduje jak antidepresivni efekat neroli ulje je snazan prirodni afrodizijak. Moze se koristiti u kupkama, difuzorima i u masazama. Dokazano je da uklanja psihicke smetnje kod frigidnosti, impotencije i menopauze, jer smiruje simpatcki nervni sistem. Upravo zbog toga ulje neroli podstice seksualnu zelju i kod zena i kod muskaraca. Promovise osecj neznost, srecu i romantiku.


• Ulje ylang – ylanga je jedno od najvecih afrodizijaka jer jaca seksualni nagon kod oba pola. Cesto se moze cuti kako ovo ulje nazivaju „uzdahom zadovoljstva“ jer podstice zelju kod ljudi koji su izgubili interesovanje za seksualnim zivotom. Moze se koristiti protiv nervoze, nesanice i za snizenje povisenog krvnog pritiska jer poseduje blago sedativno dejstvo. Upravo zbog toga jedno je od najcesce koriscenih ulja u aromaterapiji.
• Etericno ulje muskatnog oraha koje se pokazalo kao odlican prirodni afrodizijak. Povecava seksualnu aktivnost, uklanja mentalni umor i stres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *