Starija žena + mlađi muškarac =?

Starija žena ima veće životno iskustvo od mlađeg muškarca, što znači da je iskusila više emocionalnog bola, zbog čega na svet gleda malo ciničnije. Može li žena da veruje u iskrenost mlađeg muškarca ako ima gorko iskustvo? Teško.

Iako razlika u godinama može stvarati probleme, ona još uvek nije glavna stvar u vezi. Mnogo je važnije da se muškarac i žena kreću u istom smeru u životu i neguju vrednosti koje su važne za oboje. Zato morate da izaberete da li ćete stvoriti život koji ispunjava društvene norme ili da vas vodi srce.
Poslednjih decenija u savremenom svetu postoji sve zanimljiviji trend – žene su sada drugačije od naših majki ili baka da osnivaju porodice sa mlađim muškarcima. U naizgled liberalnom društvu, tome ne bi trebalo pridavati posebnu pažnju. Međutim, sve dok holivudske lepotice hrabro kroče u ruke nekoliko godina mlađih partnera na crvenom tepihu, u Litvaniji takvi parovi i dalje često dobijaju negativne reakcije drugih. Odbacujući stereotipe, zaronimo u ono što okuplja takve parove i šta ih razdvaja.

Starija žena = iskustvo

Tipično, kada pletete vezu sa starijom ženom, od nje se očekuje da bude emocionalno zrelija i stabilnija od svojih vršnjaka ili mlađih devojčica. Takvom muškarcu je potrebna iskusna i odana devojka koja sama sledi ciljeve i uživa u svojim dostignućima. Komunikacija sa starijom ženom koja je videla život možda će biti zanimljivija nego sa neiskusnim vršnjacima.
Nelagodnost se često javlja kada je starosna razlika jasno vidljiva spolja. Međutim, ovaj problem postaje sve manje relevantan sa razvojem medicine i primenom novih naučnih otkrića koja pomažu u očuvanju mladalačkog izgleda.

Dečaci „igračke“?

Oslobodivši se stereotipnog razmišljanja da ćemo, iskusivši zavedenog naivnog mladića, situaciju moći sagledati sa druge strane – žena nije uvek inicijator upoznavanja … Uostalom, ponekad takvim parovima dominira muškarac.
Obično se na par u kojem je žena starija gleda oprezno i kritički. Razlog tome je verovanje da ako je žena starija, ne traži ozbiljnog životnog partnera, već mladog ljubavnika. Sa istom sumnjom društvo gleda na parove gde je tačno suprotno – kada je muškarac mnogo stariji od devojke, mnogi misle da se samo igra s njom. Međutim, mit o „dečacima-igračkama“ sigurno ne odražava obrazac odnosa svih parova koji nisu vršnjaci.
Ako je starosna razlika vrlo velika, mogu nastati problemi jer su partneri odrasli u različitim generacijama. Očigledan primer: različita omiljena muzika.

Šta privlači mlađe?

Mlađi muškaraci često biraju aktivne, radosne žene koje su u četrdesetima, ali su u svom srcu ostale mlađe od muškaraca svojih godina. Fascinirani su fleksibilnošću i spontanošću mladih partnera. Uspostavivši iskrenu vezu, takve žene jednostavno „cvetaju“ i podmlađuju se.
Drugi traže muškarca koji je manje uspešan na poslu i koji može da brine o deci kod kuće dok ne uspeju u svojoj karijeri. U nekim zemljama je ovo još uvek retka situacija, ali u zemljama u kojima su ideje feminizma življe takve porodice više nisu toliko iznenađujuće.

Bojati se

Čega se žene plaše kad se sprijatelje sa mlađim muškarcem? Problemi su ovde uglavnom zbog samopouzdanja žene – ne može da veruje da joj se zaista sviđa mladić! Pa čak i u prijateljstvu s njim već duže vreme je uverena da će pre ili kasnije biti prepušten drugoj- mlađoj … Ovi ženski kompleksi često postaju uzrok razvoda para: muškarac više ne može da toleriše neprekidnu preteranu ljubomoru i sumnje partnera, pa to zaista prekida vezu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *